Metall er moderne i hagen

Publisert av Clemens Zeh den

Metall i hagen er moderne

Viken Landskap har blitt hoved importør med enste rett for det norske markedet for alle «Gartenmetall» produkter. Hele sortimentet har over flere år vært markedsledende i Tyskland og har bevist seg gang på gang at det er veldig slitesterk produkter med god kvalitet for hagen.

Cortenstål: et allsidig material

På grunn av sin spesielle legering danner Cortenstål et veldig attraktivt rustlag på overflaten etter kort tid i hagen. Dette forvitrede rustutseendet er spesielt effektivt med strukturelle elementer i hagen. Det som for noen år siden bare ble vist på hageshow og utstillinger i stor skala, er nå tilgjengelig for alle. I private hager kan du i økende grad se kunstverk, skjermelementer eller dekorasjoner laget av Cortenstål, som ikke bare tiltrekker seg oppmerksomhet, men som også kan integreres vakkert i helhetsbildet. Byggematerialet er slitesterkt takket være det beskyttende laget som er laget og kan enkelt integreres i enhver hages stil - uansett om det er moderne eller tradisjonelt.

Ikke all rust er den samme

Det første som er slående med Cortenstål er rustpatinaen. Dette skjedde imidlertid ikke ved en tilfeldighet, men tjener til å beskytte og er en reaksjon som bevisst er forårsaket av legeringen. Under behandlingen blir stålet utsatt for elementene, noe som naturlig skaper det beskyttende oksydlaget. En spesiell prosess som består av våte og tørre sekvenser sikrer en tykk, slitesterk rustpatina som dekker hele arbeidsstykket permanent etter ett til tre års behandling. I motsetning til andre byggematerialer lider ikke Corten-stål av dette rustangrepet - tvert imot: målrettet bearbeiding med værpåvirkning skaper et barrieresjikt som gjør stålet ufølsomt for ytterligere korrosjon. Denne egenskapen muliggjør et bredt spekter av mulige bruksområder i byggebransjen og gjør dyre beskyttende belegg og restaureringer overflødige.

Ingen alternativ tekst tilgjengelig for dette bildet

Bruk i hagen

Også i hagen er det nettopp denne rusteffekten som gjør Corten-stål så interessant som et designelement. Den værbestandige overflaten krever ikke noe vedlikehold og er ekstremt holdbar. Takket være den mattbrune fargen gir stålet en varm og naturlig sjarm. Stållegeringen, som kan dannes av en spesialist, kan brukes til et bredt spekter av formål. Som element for personvern beskytter Corten-stålpaneler blikk, som dekorative gjenstander dekorerer de steinhager og urteaktige senger. Cortenstål brukes som et fasade for trinn, så vel som en moderne sengegrense. Det værbestandige byggematerialet brukes i alle hagestiler: rette former og klare linjer deler den moderne hagen, buede bånd og utsmykkede rosebuer pryder den romantiske hagen, planter og rustikke vannpumper med rustfarge finner du på landstedet og hytta hage.

Når du bruker Corten-stål i hagen, uavhengig av hagestil, bør du sørge for å integrere de kule og noen ganger store stålelementene dypt inn i hagen, slik at du får et tiltalende helhetsbilde. Slik at spesielt store stålelementer som steler eller personvern ikke ser ut som fremmedlegemer, bør de kombineres med naturlige materialer som tre eller stein hvis mulig. Den varme rødbrune fargen harmonerer fantastisk med nesten alle planter.

Ingen alternativ tekst tilgjengelig for dette bildet

Kombiner cortenstål med planter

Hvis du vil dekorere en moderne hage med cortenstålelementer, kan du for eksempel kombinere lineære gjenstander fantastisk med gress. Dette gir filigranstilkene en optisk (og muligens faktisk) støtte, mens de samtidig tar vekten av stålobjektet. Gjentakelsen av et motiv laget av stål og naturlige elementer gjør også en forskjell, for eksempel stålkuler i forskjellige størrelser i kombinasjon med boksekuler. Små elementer som stålkuber eller steler bør settes opp i grupper på tre eller fem hvis mulig. I den flerårige sengen har kombinasjonen av delikate blomster som omgir stålet en veldig harmonisk og samlende effekt.

Ingen alternativ tekst tilgjengelig for dette bildet

Metall og vann i hagen

På grunn av værbestandighet er Cortenstål også ideelt for fontener og vassdrag i hagen. Så du kan plassere vannbassenger eller vannpumper laget av Corten-stål i hagen eller la små fosser plaske over stålplater med forskjellige bredder. I skråhagen hører rødbrune cortenstålbekledninger sengen og deler den i forskjellige nivåer. Mindre tilbehør som blomsterbokser eller lykter kombineres best med frodige balkongblomster. Den subtile brune av hagepinner eller små skulpturer skiller seg pent ut mellom fersk grønn. Som en komfyr, lykt eller brannskål sørger den naturlige sjarmen til Corten stål for koselig komfort på terrassen.

Cortenstål som sneglebeskyttelse

Cortenstål er ikke bare dekorativt, det har også en veldig praktisk anvendelse i hagen: Hvis du omgir sengene dine med ekte Cortenstål, får du ikke bare en elegant linje, men gir også en uoverstigelig sneglesperre. Kobberinnholdet i stållegeringen oksyderes av ingrediensene i snegleslim og forårsaker hudirritasjon i reptilene. Sneglene vender seg og stikker raskt av.

 Sammensetning av cortenstål

Cortenstål er handelsnavnet for spesielt værbestandig stål. Navnet består av de engelske stavelsene "COR" for "corrosvie-motstand" og "TEN" for "strekkstyrke". Riktig stavemåte er derfor COR-TEN stål. Den spesielle stållegeringen går tilbake til den amerikanske Byramji D. Saklatwalla, som patenterte en kombinasjon av stål med kobber, fosfor, silisium, nikkel og krom i 1932. Etter videre industriell utvikling ble stål også brukt i Tyskland i 1959. Cortenstål brukes mest i byggebransjen til fasader, fasader, broer og rekkverk. Men kunstnere oppdaget også det værbestandige materialet for seg selv tidlig og bruker det nå til utendørs konstruksjoner for å leke med rustlaget.

Ingen alternativ tekst tilgjengelig for dette bildet

Advarsel: ikke alt som ruster er cortenstål!

Som beskrevet ovenfor er ekte Cortenstål en spesiell stållegering som behandles ved hjelp av komplekse prosesser. Denne lange behandlingstiden har sin pris, Cortenstålobjekter er dyre å kjøpe. Men levetiden og mangelen på vedlikehold utgjør anskaffelseskostnadene. Dette lønner seg spesielt med store gjenstander som personvernskjermer, gjerder eller hevede senger. For mindre dekorative gjenstander trenger ikke avgjørelsen alltid å tas i favør av den dyre stållegeringen. For rustne designstykker som lamper, sengeplugger eller figurer laget av tynnvegget stål er billigere å kjøpe. Imidlertid er de ikke korrosjonsbestandige og vil før eller senere bli offer for rust.

 

#cortenstål #metallihagen #modern #hageinspo #husoghage #vannihagen #anleggsgartnermester #hagerådgiver #hageplanlegging #plantekasser #cortenstål #hage #gårdsplass #terrasse #anlegg #blianleggsgartner #gartner #planter #plantespesialisten #stenhogging #skifer #corten #vår #hagemetall #granitt #hage #hageinspirasjon #anleggsgartneroslo #støttemur #anleggsgartner